среда, 11 апреля 2012 г.


Пам'ять жертв концтаборів вшановували у Житомирі

11.04.2012
 
11 квітня світова громадськість згадує загиблих у нацистських таборах і відзначає міжнародний День визволення в’язнів фашистських концтаборів.
 
З цієї нагоди біля пам’ятного знаку „Жертвам фашизму” на Богунії в Житомирі зібрались ветерани, духовенство, представники установ та громадських організацій, учні шкіл.
 
У часи Другої світової війни налічувалося понад 14 тисяч концентраційних таборів, гестапівських тюрем та гетто. Одним з найжахливіших концтаборів у роки війни був «Майданек». Щодоби там гинуло 1920 невинних людей.
 
У лютому 1943 року до «Майданека» прибув перший ешелон з України, у якому були політв’язні з міст Житомира та Бердичева – всього 1240 чоловік. Майже всі вони загинули. Франц Карлович Бржезицький - людина-легенда, єдиний в Українi з уцiлiлих арештантiв «Майданека».
 
Франц Бржезицький взяв участь у мітингу. Він розповів зібранню, що дав клятву сотням земляків-житомирян, якi загинули у «Майданеку», – і дотримав її. Саме вiн у 2002 році привiз урну з людським попелом, яку було урочисто перепоховано на місці пам’ятного знаку „Жертвам фашизму”.
 
Колишній в’язень концтаборів висловив велику вдячність нащадкам за те, що пам’ятають про переможців тієї страшної війни. Поминальний молебен відслужили представники духовенства. 
 
Повернутися на головну
Теги: Різне, Культура, Місто

Комментариев нет:

Отправить комментарий